توسط محققان بیوتكنولوژی صورت گرفت؛

سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تكنیك ردیابی ویروس

سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تكنیك ردیابی ویروس به گزارش شاه بلاگ محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در جهت برنامه سالم سازی و تكثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی مهم كشور، موفق به سالم سازی ارقام مختلف سیب، گلابی، زردآلو، زیتون و بادام شدند.


به گزارش شاه بلاگ به نقل از پژوهشگاه بیوتكنولوزی كشاورزی، مریم جعفرخانی كرمانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی و از مجریان این پروژه از اعلام آمادگی پژوهشگاه بیوتكنولوژی برای واگذاری فناوری سالم سازی ارقام سیب، گلابی، زردآلو، زیتون و بادام به بخش خصوصی در مورد اهمیت سالم سازی ارقام باغی مهم كشور اطلاع داد. وی اظهار داشت: سطح زیركشت محصولات باغی در كشور بیشتر از ۶ میلیون هكتار و میزان تولید این محصولات بالغ بر ۱۶ میلیون تن است كه كمتر از نصف متوسط عملكرد تولید محصولات باغی در كشورهای پیشرفته است. از عمده علل كاهش عملكرد باغات كشور آلودگی گسترده پایه ها و ارقام تجاری درختان میوه موجود در ایران به بیماری های باكتریایی و ویروسی است كه می توان با بهره گیری از تكنیك های ردیابی ویروس ها و سالم سازی گیاهان باغی با روش های كشت بافت، متوسط عملكرد در سطح زیركشت محصولات باغی را حداقل به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داد. جعفرخانی كرمانی تصریح كرد: با عنایت به اهمیت بالای موضوع، پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در چارچوب تفاهم نامه ای چهارجانبه با موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه ثبت، كنترل و گواهی بذر و معاونت باغبانی وزارت جهاد كشاورزی مبادرت به اجرای برنامه سالم سازی و تكثیر ارقام و پایه های درختان باغی مهم كشور كرده است. وی خاطرنشان كرد: در این برنامه به منظور سالم سازی ارقام سیب از روش­­­ های گرمادرمانی و كشت مریستم برای حذف عوامل ویروسی در ارقام جدید زودرس، ارقام بومی با عملكرد بالا و پایه های رویشی تجاری استفاده شده كه ارقام مورد مطالعه شامل سیب گل بهار، شربتی، شیخ احمد، شبستری و supporter ۴- P۲۲ است. علاوه بر این پروژه كه در چارچوب تفاهم نامه چهارجانبه در حال پیگیری است و تا بهار آینده تمام می شود، محققان پژوهشگاه موفق به سالم سازی و تكثیر پایه های سالم ارقام سیب برابرن، گلدن دلیشز، گالا، M۹، M۷، MM۱۱۱، MM۱۰۶ شده اند. عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی تصریح كرد: در پروژه ردیابی ویروس ها و سالم سازی پایه و ارقام زردآلو هم روی ارقام شمس، نصیری، شكر پاره، اردوباد، شاهرودی و پایه میروبلان كار می نماییم. مجری این پروژه تصریح كرد: یكی دیگر از گونه های مهم باغی كه در جهت تفاهم نامه چهارجانبه در زمینه سالم سازی آنها كار می نماییم گیاه گلابی است كه خارج از تفاهم نامه موفق به سالم سازی ۵ رقم درگزی، كوشیا، اسپادونا، ملینا و ابته فتل شده ایم و آمادگی واگذاری تكثیر ارقام و پایه های سالم سازی شده به شركت های خصوصی توانمند در این زمینه را داریم. جعفرخانی كرمانی خاطرنشان كرد: در جهت تفاهم نامه چهارجانبه در زمینه سالم سازی ارقام زیتون رویارقام دیره، مشكات، امین، كنسروالیا، تخم كبكی و آربكین و در زمینه سالم سازی ارقام بادام هم روی ۶ رقم شاهرود ۲۱، نان پاریل، اسكندر، شكوفه، آذر و سهند كار می می شود. عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی درباره مراحل اجرای برنامه سالم سازی و تكثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی اظهار داشت: این برنامه با ردیابی ویروس ها به روش الیزا و RT-PCR آغاز و با شیمی درمانی و گرمادرمانی گیاه و تكثیر آن از راه كشت بافت ادامه می یابد و در نهایت با انتقال پایه ها به گلخانه و تكثیر هسته های سالم اولیه باغات مادری درجه یك ایجاد می شوند. وی تصریح كرد با پیاده سازی كامل برنامه سالم سازی و تكثیر ارقام و پایه های درختان باغی و جایگزینی ۱۰ درصد باغ های فرسوده كشور با نهال های كشت بافتی پرمحصول، ضمن افزایش بیشتر از میلیون تنی عملكرد باغات كشور و افزایش بیشتر از ۲ هزار میلیارد تومانی درآمد باغداران، زمینه اشتغال صدها نیروی جوان تحصیل كرده در شركت های جدید كشت بافت هم فراهم می شود.


منبع:

1398/06/18
23:41:20
5.0 / 5
4369
تگهای خبر: پژوهش , پیشرفت , تكنولوژی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
شاهبلاگ

شاه بلاگ

وبلاگ عمومی

shahblog.ir - حقوق سایت شاه بلاگ محفوظ است